Home » Escooter accu upgraden

Escooter accu upgraden

accu upgrade escooterBij steeds meer escooter is het mogelijk… kiezen voor een accu upgrade. Maar waarom zou je kiezen voor een escooter accu upgrade? Dit gaan we je hieronder uitleggen!

Een accu heeft een bepaalde levensduur. De levensduur wordt bepaald door hoe je ermee omgaat. Rijd je de accu helemaal leeg en zet je jouw escooter vervolgens voor 2 maanden in de schuur, zonder er naar om te kijken, dan krijgt de accu een flinke klap. Hierdoor wordt de levensduur verkort. Ga je op de juiste manier met je escooter om, en laad je de accu netjes bij zoals het hoort, dan kun je rekenen op het maximaal aantal oplaadcycli.

 

Wat is oplaadcycli?

De oplaadcycli is het aantal keren dat een accu kan worden opgeladen. Cycli – cyclus – cycles, dus het aantal rondes, van opladen naar ontladen, en weer opnieuw opladen.

Het aantal oplaadbeurten dat de accu kan overleven (oplaadcycli) verschilt per type accu. Lithium kun je 2000x opladen, maar dat geldt niet voor ieder type escooter accu.

Aantal ontladingen per accu (oplaadbeurten)

  • AGM accu = 400x
  • Gel accu = 500x
  • Lithium = 2000x
  • Lood accu= 150x

Wellicht klinkt 400x weinig maar als je 1x per week je escooter oplaad dan is de rekensom 400 (oplaadbeurten) / 52 (weken) = 7,7 jaar

 

Grote accu hoef je minder vaak op te laden

Een grote accu oftewel een accu met meer capaciteit hoef je minder vaak op te laden. Hierdoor gaat hij langer mee. Door te kiezen voor een accu upgrade kun je langer met je accu doen, en hierdoor wordt het onderaan de streep goedkoper.

Voordat je een escooter koopt, is het slim om eens uit te rekenen hoeveel kilometer je gaat rijden straks met je nieuwe escooter. Aan de hand daarvan kun je een escooter uitzoeken welke ook de specificaties heeft die bij jouw wensen passen.

Voorbeelden:

  • Rijd je 5 dagen in de week 10km per dag (5km heen, en 5km terug), dan is dat bij elkaar 50km. In dat geval moet je dus een escooter kopen die minimaal 50 kilometer kan rijden op een volle accu. Een accu upgrade zal hier niet nodig zijn. Haalt je escooter een goede 50 kilometer op de accu, dan zijn dit 52 oplaadbeurten per jaar. Een gel accu zou in dat geval dus 9 jaar meegaan.
  • Rijd je 5 dagen in de week 40km per dag, dan kom je snel op 200km in de week. De normale gemiddelde escooter haalt geen 200km op een volle accu, maar er zijn modellen waar je voor een accu upgrade kunt kiezen bij je escooter, waarbij je dat wel haalt. Zonder upgrade haal je misschien 75km (afhankelijk per model) en dat betekent 3x per week opladen. Een gel accu zou in dat geval 2,5 jaar meegaan. In dit geval kun je dus beter kiezen voor een accu upgrade, of voor een Lithium accu.