Nog niet zo lang geleden was een e-scooter kopen nog een uitzondering, nu is het de standaard. Het is heel snel gegaan met de verkoop van elektrische scooters. Zo snel zelfs dat scooters op benzine nu in de minderheid zijn. Tenminste; in de winkel, nog niet op de weg. De (meeste) nadelen zijn opgelost terwijl de voordelen van goedkope e-scooters juist zijn toegenomen. Op deze pagina lees je alles wat jij moet weten voordat je een elektrische scooter gaat bestellen. We kijken naar de merken, de prijzen en de accessoires die je kunt bestellen.
Brommen of snorren met een elektrische scooter
Een scooter werd vroeger een brommer genoemd. Want de motor maakte een brommend geluid. Nu wordt meestal het Engelse woord scooter gebruikt. Daarbij is onderscheid te maken tussen bromscooters en snorscooters. Een bromscooter heeft een geel kenteken en mag maximaal 45 km/u rijden, een snorscooter heeft een blauw kenteken en mag maximaal 25 km/u rijden. De regels zijn hetzelfde bij scooters op benzine of elektrische scooters.
Bij een scooter op benzine wordt het vermogen uitgedrukt in cilinder inhoud, voor de meeste scooters is dit 50cc. Bij een goedkope elektrische scooter kopen moet je vooral letten op het wattage. Meer Watt betekent meer vermogen waarmee je sneller kunt optrekken of met een passagier achterop nog steeds soepel de helling op kunt rijden. Wat zijn de voornaamste voordelen van een e-scooter bestellen in vergelijking met een scooter op benzine?
- E-scooters zijn heel stil
- Laden is goedkoper dan tanken
- Onderhoud is minimaal
- De keuze is groot
- Prijs / kwaliteit verhouding is uitstekend
- Geen CO2 uitstoot, je mag (bijna) overal rijden
Zijn er ook nadelen bij een goedkope escooter kopen. Echte nadelen zijn er wat ons betreft niet, er zijn wel enkele kenmerken die je als minpunt kunt beschouwen zoals:
- Veel nieuwe merken, weinig bekende namen
- De actieradius ligt lager dan bij de meeste scooters op benzine
- Helmplicht voor alle modellen
- Batterijen kunnen veel ruimte innemen
De voordelen wegen in de meeste gevallen zwaarder dan de nadelen. Houd er in ieder geval rekening mee dat verkeersregels kunnen veranderen, doorgaans in het voordeel van elektrische scooters.
5 tips bij een elektrische scooter aanschaffen
Voordat je een elektrische scooter gaat bestellen zijn hier 5 tips die bij een goedkope e-scooter kopen van pas zullen komen.
- Model: Je kunt een goedkope escooter kopen die lijkt op de oude Tomos budget brommers van vroeger maar ook een vette Ecruiser die meer lijkt op een grote chopper uit de jaren zestig. De enige overeenkomst is dat ze allemaal twee wielen hebben. Of wacht eens even, elektrische scootmobielen hebben 3 of 4 wielen! Daarvoor heb je overigens geen rijbewijs nodig.
- Vermogen: Het vermogen van een elektromotor wordt uitgedrukt in Watt. Heel eenvoudig gesteld is meer beter. Hoewel de topsnelheid begrensd is kun je met een krachtige motor sneller optrekken, ook als de passagiers wat zwaarder zijn. Vaak ligt er een Bosch motor in, die leveren hoogwaardige borstelloze motor aan veel fabrikanten.
- Accu: In plaats van een benzinetank ligt er een accu in de scooter. Of meerdere accu’s waarmee je nog verder kunt rijden. Je kunt de scooter thuis opladen van een standaard 230V stopcontact. Soms is de accu uitneembaar maar niet altijd. Door het formaat van de accu’s is de opbergruimte soms minimaal. Lithium Ion of Li-ion accu’s leveren de hoogste kwaliteit en zijn altijd bij te laden zonder eerst te ontladen.
- Prijs: Wil je een goedkope e-scooter aanschaffen? Dan zal het vermogen en de actieradius wat lager liggen, voor accessoires moet je extra betalen. Luxere modellen hebben features als keyless driving en apps om de status te controleren. Echt slechte elektrische scooters zijn er eigenlijk niet, er zijn wel modellen die beter zijn of meer features bieden.
- Onderhoud: Een e-scooter is in vergelijking met een model op benzine zeer onderhoudsarm. Er zijn minder onderdelen die kunnen slijten of stuk kunnen gaan. Toch is regelmatig controleren van de banden, verlichting en de rest zeker aan te bevelen. Als je niet zo handig bent sluit dan direct een onderhoudscontract af bij een goedkope escooter bestellen. Dan ben je verzekerd van veel zorgeloze kilometers.
Welk merk elektrische scooter is het beste?
De bekende merken scooters op benzine zijn ingehaald door nieuwkomers die meestal uit Aziatische landen komen. Met name Piaggio, het merk achter Vespa, Puch, Gilera, bijna alle bekende merken scooter, hebben terrein verloren. Zij hebben de markt voor escooters behoorlijk laten liggen, op een enkel model met elektromotor na zoals de mooie maar dure Vespa Elettrica. Daarvoor in de plaats hebben merken als IVA, BTC en AGM flink uitgebreid in hun assortiment en merken als Lifan, Nipponia, Next, Ecruiser en EVO Max verkopen zelfs alleen maar elektrisch aangedreven scooters.
De budget merken van vroeger hebben slim ingespeeld op de nieuwe technologie en leveren nu scooters voor scherpe prijzen die een zeer hoge kwaliteit leveren. Zo zijn C-merken, die lage prijzen als enig onderscheidend kenmerk hadden, uitgegroeid tot B of zelfs A-merk. De nieuwe merken scoren ook zeer goed in prijs / kwaliteitsverhouding. Als je een beetje bent blijven hangen in de dagen van Peugeot, Tomos, Gilera en Vespa dan is het de moeite waard om die nieuwkomers eens even te bekijken.
Wat kun je extra voor een e-scooter kopen?
Naast de ‘kale’ scooter kun je vaak ook extra opties bestellen. Dit kan achteraf of direct bij de bestelling plaatsen. Dit zijn de populairste extra’s:
- Windscherm
- Alarmsysteem
- Accu uitbreiding
- Koffer
- Kettingslot
- Onderhoudscontract
Per model kunnen er diverse variaties en opties zijn, denk bijvoorbeeld aan kleur, snor- of bromscooter uitvoering of tijdelijke specials. Kijk in de webshop voor alle modellen die op dit moment leverbaar zijn.
Veelgestelde vragen Escooters
Wil je binnenkort een e-scooter bestellen? Dit zijn de meest gestelde vragen bij elektrische scooters kopen:
1. Waar mag je rijden met een elektrische scooter?
De regels voor e-scooters zijn gelijk aan die van standaard scooters. Afhankelijk van de situatie en het type (blauw of geel kenteken) rijd je op de rijbaan of op het fietspad. Er zijn gemeenten waar je niet langer met een 2-takt brommer mag rijden, met een elektrische scooter mag je hier wel komen. Dit geldt ook voor stiltegebieden. Daar mogen voertuigen met motor in principe niet komen maar een elektromotor op een scooter is net zo stil als een e-bike. Er is hier overigens geen duidelijke wetgeving voor bepaalt, de kans dat een boswachter je staande houdt als je langsrijdt is echter minimaal. Als je muziek wilt luisteren gebruik dan een hoofdtelefoon, anders kun je wel in de problemen kom in een stiltegebied! Een mobieltje maakt meer geluid dan een elektromotor…
2. Is er een helmplicht bij escooters?
Sinds 2023 moeten alle bestuurders van scooters verplicht een helm dragen. Deze verplichting geldt overigens ook voor pedelecs, dit zijn elektrische fietsen die tot 45 km/u kunnen rijden met trapondersteuning. Bij een escooter kopen zul je dus ook een helm nodig hebben. Dit geldt voor alle scooters met geel en blauw kenteken. Omdat hierdoor het verschil tussen een 25 km/u model en 45 km/u model kleiner is geworden kiezen veel klanten voor een elektrisch bromscooter model.
3. Kun je een elektrische scooter opvoeren?
Als een scooter op kenteken wordt gezet dan mag je de motor niet opvoeren zonder het voertuig opnieuw te laten keuren. Je kunt een snorscooter opvoeren tot 45 km/u of nog veel sneller maar dan riskeer je zonder herkeuring een inbeslagname. Er zijn modellen die je pakweg 10 km/u sneller kunt laten lopen zonder WOK status te riskeren bij controle. Dan kun je wat sneller inhalen of langere afstanden in minder tijd overbruggen. Kijk in de webshop wat er mogelijk is, je blijft zelf verantwoordelijk voor het naleven van de verkeersregels.
4. Is een e-scooter kopen duur?
De aanschafprijs bij een goedkope e-scooter kopen ligt hoger dan bij een soortgelijk model op benzine. Het zijn vooral de verbruiks- en onderhoudskosten die veel lager liggen. Het prijsverschil verdien je daarmee snel weer terug. Als je twijfelt om een goedkope elektrische scooter aan te schaffen of een wat duurder model, kies dan voor de duurdere optie. Anders krijg je er later misschien spijt van en dan is het te laat. Dat is makkelijk gezegd natuurlijk want wij hoeven jouw scooter niet te betalen. Je kunt met een scooter leasen de kosten spreiden, er komt dan wel rente bovenop het aanschafbedrag. Of kies voor IN3 betalen, dan wordt het totale bedrag gespreid over 3 maanden zonder rente of BKR registratie. Kijk in de webshop voor alle mogelijkheden.