Home » Blog » Heb je voor een elektrische scooter een rijbewijs nodig?

Heb je voor een elektrische scooter een rijbewijs nodig?

Vanaf je zestiende mag je scooterrijden. Dit kan je veel meer vrijheid geven dan wanneer je alleen je fiets hebt om van A naar B te komen of afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Je kunt je een stuk sneller verplaatsen. Daarnaast is scooterrijden ook gewoon heel leuk! Rijd je een elektrische scooter, dan is dat ook nog eens beter voor het milieu. Er bestaan verschillende soorten scooters. Voor sommige scooters heb je geen rijbewijs nodig, voor anderen wel. In dit artikel lees je daar alles over.

Scooters klasse A en B

Scooters heb je in twee klassen. Scooters van klasse A en klasse B. Scooters van klasse A gaan tot een snelheid van 25 km per uur. Om deze scooters te mogen rijden moet je 16 jaar of ouder zijn en je hebt er geen rijbewijs voor nodig. Een elektrische scooter klasse B kan tot 45 km per uur. Voor deze scooter heb je een rijbewijs Bromfiets AM nodig als je 16 jaar of ouder bent. Ben je 18 jaar en heb je een rijbewijs B voor auto’s dan hoef je niet apart je bromfietsrijbewijs te halen.

Hoe haal je je bromfietsrijbewijs?

Wil je je bromfietsrijbewijs halen omdat je een elektrische scooter klasse B wilt rijden, dan komt daar het een en ander bij kijken. Het examen bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen. Daarnaast kun je nog een aantal praktijklessen volgen. Vaak zijn vier lessen voldoende om je goed te kunnen voorbereiden op het praktijkexamen. Tijdens het praktijkexamen rijdt er een examinator achter je aan om je te beoordelen.

Het theorie-examen

Je theorie examen oefenen is erg belangrijk. Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen verdeeld over kennisvragen over de verkeersregels en vragen die te maken hebben met verkeersinzicht. In het totaal heb je 30 minuten tijd voor het examen. Je moet 44 of meer vragen goed beantwoorden om te kunnen slagen voor je scooter theorie. Niet voor iedereen is dit even makkelijk. Minder dan de helft van de kandidaten die deelnemen aan het theorie-examen slagen de eerste keer. Daarom is het erg belangrijk om je hier goed op voor te bereiden.

Tips om te oefenen

Om je goed voor te bereiden op het theorie-examen kun je een aantal dingen doen. Zo kun je theorielessen volgen bij een rijschool. Gebruik daarnaast een theorieboek. Deze kun je vaak online bestellen of krijgen via je rijschool. Daarnaast zijn er online een hoop mogelijkheden om oefenexamens te maken. Door dit te doen weet je een beetje wat je te wachten staat. Het is ook handig om een timer in te stellen als je een oefenexamen maakt, zodat je zeker weet dat je binnen de 30 minuten blijft als je het examen maakt.

Het praktijkexamen

Tijdens het praktijkexamen word je getoetst op verschillende onderdelen en duurt 45 minuten in het totaal. Een van die onderdelen is het beheersen van je scooter. Ook kijkgedrag is een belangrijk onderdeel van het praktijkexamen. Zorg ervoor dat je goed overweg kunt met je scooter, dan kun je ook beter letten op je kijkgedrag in het verkeer. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je de verkeersregels goed kent en wordt er gekeken naar hoe je omgaat met voorrangsregels, hoe je anderen inhaalt en hoe je over kruispunten en rotondes rijdt. Na het examen laat de examinator je weten of je geslaagd bent. Indien dat niet het geval is wordt het examen met je doorgegeven en zal de examinator je laten weten wat je de volgende keer beter kunt doen.

Je rijbewijs aanvragen

Ben je geslaagd dan kun je je rijbewijs aanvragen zodat je op je elektrische scooter kunt rijden. Dit kun je doen bij de gemeente. Zodra je dit hebt gedaan is je rijbewijs binnen 5 dagen klaar. Het is ook mogelijk om tegen extra kosten een spoedaanvraag te doen, dan kun je je rijbewijs de volgende dag ophalen.

Rijden op een scooter zonder rijbewijs

Rijd nooit op een klasse B scooter zonder rijbewijs. Dat is erg onverstandig en gevaarlijk. Ben je namelijk betrokken bij een ongeval, dan ben je niet verzekerd als je op een scooter rijdt zonder rijbewijs. Daarnaast kun je hoge boetes verwachten als de politie je aanhoudt. Ben je de veroorzaker van een ongeval, dan ben je verantwoordelijk voor alle kosten. Deze kunnen erg hoog oplopen.

Plaats een reactie