Welkom op Escooter info, de site die je alles vertelt en uitlegt over een escooter. Vragen zoals ‘wat is een escooter’, en ‘is het slim om een escooter te kopen’, komen allemaal aan bod. We laten je ook een paar modellen zien om je een indruk te geven welke escooters je kunt kopen vandaag de dag, en wat de prijzen zijn. In het menu vind je verschillende onderwerpen die je ook op weg kunnen helpen.
Mijn naam is Erik de Bruijn, oprichter en hoofd van deze website. Met een achtergrond in duurzame mobiliteit en een passie voor innovatie ben ik Escooterinfo.nl gestart om eerlijke, onafhankelijke informatie over elektrische scooters te delen. Samen met een deskundig team werk ik dagelijks aan het verzamelen en publiceren van de nieuwste trends, tips en reviews. Ons doel is om iedereen te voorzien van betrouwbare kennis en advies, zodat u vol vertrouwen de stap kunt zetten naar elektrisch vervoer.
Escooter kopen in snorscooter en bromscooter
Je kunt een elektrische scooter kopen in zowel een snorscooter als bromscooter.
- Elektrische snorscooters gaan net als normale snorfietsen 25 kilometer per uur. Ze hebben een blauwe kentekenplaat een het dragen van een helm is niet verplicht.
- Elektrische bromscooters gaan net als normale bromfietsen 45 kilometer per uur. Ze hebben een gele kentekenplaat en hier is de helm wel verplicht.
Escooter merken
Je kunt een escooter kopen van bekende en minder bekende merken. Echter maken de meest bekende merken zoals Peugeot, Yamaha, Honda, Aprilia op dit moment geen elektrische scooters. Peugeot had een tijdje terug wel een elektrisch model genaamd de e-Vivacity, maar dat was een beetje een flop.
Merken waarvan je gerust een e-scooter kunt kopen zijn: AGM, BTC, Evo Maxx, Gomax, IVA, Kymco, Lifan, Move, Next, Nipponia, en natuurlijk Vespa. Ja Vespa heeft ook een eigen elektrische scooter en die heet Elettrica. Het is meteen de duurste elektrische scooter die je kunt kopen, maar hij dan ook wel heel mooi. Zoek je een escooter die een beetje de looks heeft van een Vespa, dan kom je bij de merken Move (Classic), en Nipponia (eLegance) uit.
Let bij de aanschaf op de accu
Als je een escooter gaat kopen, dan moet je even letten op wat voor een accu daar inzit. Accu’s zijn de stroomvoorziening van escooters wat de tegenhanger is van de benzine bij een benzinescooter. De accu heeft een voltage (V) en een amperage (Ah). Veel escooters hebben een 36volt, 48volt, of 72volt accu. Een 36v accu van 30Ah levert even veel vermogen als een 72v accu van 15Ah. Staar je niet blind op het aantal Ah wat voor stroom staat, want eigenlijk moet je kijken naar het aantal Watts dat een accu kan leveren. Dat vertelt je veel meer.
Voorbeeld rekensom voor accu vermogen = V x Ah = Watt
- 36v x 30Ah = 36*30 = 1080 Watt
- 72v x 15Ah = 72*15 = 1080 Watt
Nu zijn er ook verschillende soorten accu’s en de ene accu is niet gelijk aan de ander. Zo heb je Gel, Lood-zuur, Lithium, e.d. Iedere accu heeft zo zijn voordelen, maar Lithium is toch eigenlijk wel de beste keuze voor een elektrische scooter. Lithium laadt namelijk snel op en kan vaak opgeladen worden en dat is ideaal bij elektrische vervoersmiddelen.
Soms heb je de keuze om een accu pakket te upgraden. Het heeft soms wel een pittige meerprijs, maar wanneer je de scooter veel en vaak gebruikt dan is het absoluut een aanrader. Je hoeft minder vaak op te laten doordat je meer capaciteit hebt. Dit geeft je meer vrijheid, en je accu gaat bovendien ook langer mee. Opladen zorgt in feite voor slijtage.
Escooter modellen
Hieronder laten we een paar escooter modellen zien die je vandaag de dag kunt kopen. Dit zijn gangbare modellen die goed te verkrijgen zijn, en waarbij de onderdelen ook goed te verkrijgen zijn. Zo heb je een idee wat er op de markt is, wat de specificaties in het kort zijn, en wat ze kosten.
Voor wie 1500 euro of 2500 euro veel geld is, en dat niet op zijn spaarrekening heeft staan, kan overwegen om een escooter te leasen. Zo kun je per maand je scooter afbetalen.
Subsidie voor zakelijke gebruikers
Heb je een eigen bedrijf dan kun je ook een escooter kopen en via de zaak subsidie terugkrijgen. In de meeste gevallen kun je 50% subsidie krijgen. Veel mensen weten dit niet en laten dus een hoop geld liggen. Meer weten? Lees dan hier meer over de subsidieregeling voor escooters.