Home » Blog » Wat zijn de verschillen tussen de Escooter, de speed pedelec, E-bike en E-step?

Wat zijn de verschillen tussen de Escooter, de speed pedelec, E-bike en E-step?

Koos je vroeger simpelweg voor of de brommer of op fiets, tegenwoordig kun je allerlei soorten tweewielers kiezen om je te verplaatsen. Van een Escooter tot een Speed pedelec en van een E-bike tot een E-step. De vraag is of je eerst je scooter rijbewijs moet halen om deze voertuigen te mogen besturen, of dat je er zo op mag stappen. In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden van deze nieuwe vervoersmiddelen. Ook behandelen we per voertuig of je er wel de openbare weg mee op mag, en zo ja vanaf welke leeftijd. Zo weet jij precies waar je aan toe bent en wat voor jou de beste en leukste optie is om je van A naar B te verplaatsen.

 

Escooter

Er gelden dezelfde regels voor Escooters als voor reguliere scooters. Je mag er op rijden vanaf 16 jaar en ouder en je hebt een scooter rijbewijs nodig om de weg op te mogen op een Escooter. Als je een auto rijbewijs B of motorrijbewijs A hebt, dan heb je automatisch ook je scooter rijbewijs. Dit wordt namelijk automatisch bijgeschreven op je auto- of motorrijbewijs. Heb je nog geen van deze 2 rijbewijzen? Dan moet je eerst je scooter rijbewijs gaan halen. Dat bestaat uit 2 examenonderdelen: een theorie examen en een praktijk examen. Het dragen van een helm is verplicht voor het besturen van scooters met een gele kentekenplaat. Deze kunnen 45 kilometer per uur halen. Vanaf 2023 wordt het dragen van een helm ook verplicht voor scooters en Escooters met een blauwe kentekenplaat. Deze scooters, ook wel snorscooters of snorbrommers genoemd, gaan niet harder dan 25 kilometer per uur. Je mag natuurlijk nu ook al kiezen voor extra veilig ‘snorren’ en nu al een helm dragen. Op de site van de Rijksoverheid kun je alles lezen over de invoering van de helmplicht voor snorfietsen.

 

Speed pedelec

Een Speed pedelec is een fiets met sterke elektrische trapondersteuning. Je mag met deze tweewieler niet harder dan 45 kilometer per uur. Het grote verschil tussen een E-bike en Speed pedelec is dat een elektrische fiets niet harder mag dan 25 kilometer per uur. Om met een pedelec de weg op te mogen, moet je eerst je scooter rijbewijs halen of in het bezit zijn van een geldig auto- of motorrijbewijs. Zonder mag je deze supersnelle elektrische fietsen niet besturen. Daarnaast ben je ook verplicht om een helm te dragen en een achteruitkijkspiegel op de bike te hebben. Er zijn helmen die speciaal gemaakt zijn voor het gebruik van de Speed pedelec. Deze zijn vaak wat lichter en luchtiger dan een echte scooterhelm. Je mag natuurlijk ook een echte scooterhelm kiezen als je dat prettiger vindt. Verder moet je deze snelle e-bike op kenteken laten zetten. Doe je dat niet, dan riskeer je een fixe boete en mag je niet deelnemen aan het verkeer.

escooterinfo regels-e-scooter

E-bike

Een E-bike is een snelle fiets, maar wel een stuk minder snel dan de Speed pedelec. Met een e-bike mag je met maximaal 25 kilometer per uur over de weg trappen. Een scooter rijbewijs halen hoeft niet, en je bent ook niet verplicht om een helm te dragen. Veel mensen doen het wel omdat het een stuk veiliger is. Je gaat toch aanzienlijk harder dan met een gewone fiets, afgezien van de wielrenners die standaard tussen de 25 en 35 kilometer per uur trappen. Je rijdt met een E-bike gewoon mee op het fietspad en niet op de rijbaan. Een e-bike is fietsen alsof je wind in de rug hebt, of alsof iemand je duwt tijdens het fietsen. Net zoals je vroeger wellicht door je vader of moeder ondersteund werd toen je als klein kind de brug op fietste en dat nog niet helemaal lukte met je kleine beentjes. Het grote voordeel van een e-bike is dat je lekker in beweging bent en toch gemakkelijk wat langere afstanden kunt afleggen, zonder helemaal bezweet en uitgeput aan te komen! Ook hoef je niet te tanken, met de huidige benzineprijzen scheelt dat je maandelijks flink wat geld.

 

E-step

Voor sommige nieuwe tweewielers is er nog geen wetgeving geschreven en dat maakt dat ze een uitzondering vormen op de regels. Op dit moment is een scooter rijbewijs halen nog niet nodig voor bijzonder lichte elektrische voertuigen (LEV’s) zoals de E-step en Segway. De overheid is bezig om hiervoor nieuwe regelgeving te schrijven. Het kan dus zijn dat er in de toekomst nieuwe regels komen voor het besturen van deze bijzondere modellen. Het is ook nog niet verplicht om een helm te dragen als je met een elektrische step op pad gaat. Als je 16 jaar bent of ouder mag je zonder rijbewijs en helm op stap met de step. De kans is groot dat, wanneer de regelgeving wordt aangepast, je wél een scooter bewijs nodig hebt. Zeker als je step harder gaat dan 25 kilometer per uur. De verwachting is dat er dan ook een helmplicht wordt ingevoerd voor dit type voertuig.

Plaats een reactie