Home » Verschillende soorten escooter accu’s

Verschillende soorten escooter accu’s

lithium accuWanneer je een escooter koopt, dan moet je even letten op de accu die daar standaard inzit. Er zijn namelijk verschillende accu technologieën op de markt, en daar wil je iets van af weten voordat je een escooter gaat kopen. Er zit namelijk verschil in qua prestaties, levensduur, en prijs. De prijs wordt vaak doorberekend in de totaalprijs van de escooter. Het kan dus zijn dat je een goedkope escooter kunt kopen, maar dat daar ook een minder goede accu in zit.

 

Verschillende soorten accu’s bij escooters

De accu technologieën die je bij escooters tegenkomt zijn:

  • lood (lead)
  • lood-zuur (lead acid)
  • gel
  • lithium

Het bovengenoemde lijstje is niet alleen oplopend qua prestaties en eigenschappen, maar ook qua prijs. Een Lithium accu is duurder dan een Lood accu.

 

Verschillen in het kort

Lood accu

De lood accu is goedkoop in aanschaf, en dat betekent dat wanneer hij vervangen moet worden, je niet meteen blut bent. Echter zijn lood accu’s niet de beste keuze. Tegenwoordig kun je bijna geen escooter meer kopen met een lood accu, omdat de meeste fabrikanten minimaal een lood-zuur accu monteren. De lood accu is gevoelig voor weersinvloeden en diepontlading. Laat je de e-scooter een tijdje in de schuur, zonder er naar om te kijken, dan kan de lood accu kapot gaan. De capaciteit neemt trouwens ook af naarmate hij vaker wordt opgeladen. Het aantal keer opladen ligt rond de 200x.

Lood zuur accu

De lood-zuur accu is minder gevoelig voor weersinvloeden, en gaat daarom langer mee. Hij ontlaad ook minder snel uit zich zelf, dus een tijdje in de schuur laten staan is geen ramp. Wel moet je hem dan vol (opgeladen) wegzetten. De startbatterij van een normale scooter is ook in veel gevallen een lood-zuur accu.

Gel accu

De gel accu is weer een luxere variant en wordt ook wel een AGM accu genoemd. Dit is de verbeterde versie van een lood-zuur accu, alleen met een andere samenstelling. De AGM accu staat bekend om zijn kracht en levensduur. Een AGM accu kan probleemloos hoge piekstromen leveren en vooral bij escooters met een flinke motor (boven de 1000W) is dat een must.

Lithium accu

De lithium accu bestaat er in 2 types.

  1. Lithium ion (Li-ion)
  2. Lithium polymeer (Li-Po

De Lithium ion accu kenmerkt zich doordat hij licht van gewicht is, snel opgeladen kan worden, en een lange levensduur heeft doordat hij 2000x opgeladen kan worden. De gel accu haalt gemiddeld 500 oplaadbeurten voordat de capaciteit afneemt. Lithium accu’s kun je in korte tijd flink opladen. Een gel accu zou 6 uur nodig hebben, en een Lithium 4 uur. Daarnaast verloopt het oplaadproces bij Lithium aan het begin, dus tussen de 0 en 75% super snel. In 1-2 uur tijd kun je de eerste 75% hebben bijgeladen. De overige 25% bijladen kost meer tijd.

De Lithium polymeer accu is super plat, en tegelijkertijd duurder dan menig andere accu. De Li-po accu wordt vooral geplaatst in escooters waar weinig ruimte is voor een accu. Naked escooters bijvoorbeeld. Vaak worden Li-po accu’s in het voetenplateau gebouwd van een escooter. De Li-po accu heeft dezelfde eigenschappen als een Li-ion accu.

 

Welke accu past het beste bij mij?

Ga je een escooter kopen, dan is Lithium is de beste keuze, maar gel of lood-zuur kunnen ook prima zijn. Stel je hoge eisen aan je escooter en wil je iedere dag 30 kilometer rijden, dan is een Lithium accu de beste keuze.

Rijdt je 3x per week 20 kilometer dan voldoet iedere andere accu ook prima. Je hebt namelijk voldoende tijd tussen de ritten door om je accu op te laden.

 

Welke escooters hebben altijd een Lithium accu?

Er zijn veel escooter merken op de markt. Het kan zijn dat merk X scootermodel A maakt met een gel accu, en scootermodel B maakt met een lithium accu.

Nipponia is toevallig een escooter merk dat altijd Lithium accu’s op haar escooter modellen gebruikt. Het merk bouwt goede kwaliteit escooters (Europese norm) en kent een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Goedkope escooters die dus echt goed zijn.